دوره های فناوری اطلاعات در سطوح تخصصی بصورت زیر در دنیا قابل ارائه می باشد
در ادامه با برخی دوره های فوق آشنا می شویم و سایر دوره ها ان شاءا.. در شماره های بعدی به تناوب معرفی خواهند شد
Software
سیستم عامل OS ( Oprating System) :
سیستم های عامل در واقع دسته ای از نرم افزار ها هستند که کاربر را قادر می سازند از سخت افزار موجود در رایانه خود استفاده بهینه نمایند.اهمیت فوق العاده این کارکرد سبب گردیده تا سیتم های عامل بخشی مستقل از جدول دسته بندی های نرم افزاری را به خود اختصاص دهند.
در حال حاضر Windows محصول شرکت Microsoft محبوب ترین سیستم عامل جهان می باشد.لازم بذکر است ورود سیستم عامل های غیر انحصاری( open Source ) سبب گردیده تا به عنوان نمونه سیستم عامل Linux با بهره گیری از فاکتورهایی همچون ارائه رایگان ، برخورداری از منبع بازکد، توسعه جهانی و ... رقیبی جدی برای سیستمی چون Windows لقب گیرد.
امروزه با توجه گستردگی مفاهیم و استفاده سیستم های عامل در بخش های گوناگون با خیل عظیم کاربران این دسته از حوزه نرم افزار در کشور و جهان روبرو هستیم که بلاشک آموزش اصولی مبانی اصلی و حرفه ای آن جز بنیادی ترین بخش های آموزش نرم افزار می باشد.
برنامه های کاربردی ((Applications :
بعد از سیستم های عامل ، برنامه های کاربردی را می توان گسترده ترین و پرکاربردترین نرم افزارهای امروز دنیا نام نهاد.از واژه پردازهای ابتدایی گرفته تا پیچیده ترین برنامه های طراحی، سیستم های مدیریت مالی و .... در این دسته قرار میگیرند. لازم بذکر است در این حیطه ، آموزش چگونگی کار با این برنامه های کاربردی هدف آمزش است و تولید آن در بخش ها یدیگر مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
با توجه به پیشرفت و تعالی دانش نرم افزار دز دنیا این دسته نیز روز به روز با توجه به نیاز کاربران در حال توسعه بوده و بنابرآموزش های نوین تر و کاربردی تر را می طلبد.
برنامه نویسی ( Programming ) :
بدون تردید تمام گروه ها ، شاخه ها و محصولات نرم افزاری حاصل تفکر و طراحی برنامه نویسان می باشد.زبان های برنامه نویسی ابزار خلق و اجرا هر محصول نرم افزاری می باشد.از یک دیدگاه زبان های برنامه نویسی به دو دسته ذیل تقسیم می گردند
Web Base Programming:
این رویکرد از برنامه نویسی ، زبان هایی را در بر می گیرد که برای ایجاد خروجی های بر روی شبکه مورد استفاده قرار می گیرد.طراحی وب سایت های ساده ، پورتال های سازمانی یا تجاری ، تعامل های مجازی و ... و در جایگاهی بزرگتر سیستم های متمرکز و یکپارچه ( ERP ) را شامل میگردند.
زبان هایی همچون PHP ،ASP.net و ... نمونه هایی از این دست می باشند.
Application Programming :
در این گروه با زبان هایی سرو کار داریم که برنامه نویس را قادر می سازد برنامه هایی تولید نماید که در بستر سیستم عامل اجرایی بوده و نیازی از کاربر را مرتفع سازد.
C# , VB , Delphi و ... نمونه هایی از این دسته زبان های برنامه نویسی می باشند.
Os
سیستم عاملها در دنیا به دو دسته کلی در بحث شبکه تقسیم می شوند 1- محصولات ماکروسافت 2- محصولات لینوکس
Microsoft
محصولات ماکروسافت به دو بخش client و server تقسیم بندی می شوند که نسخه های سرور جهت مدیریت شبکه ها و نسخه کلاینت صرفا جهت استفاده کاربرهای معمولی تهیه شده اند و شرکت ماکروسافت از سال -1999-2000 در دنیا شروع به آموزش متخصصین دوره های شبکه کرده است که هم اکنون نزدیک به 80درصد شبکه های کوچک و بزرگ دنیا با محصولات ماکروسافت مدیریت می شوند , به همین منظور متخصصین دوره های ماکروسافت جایگاه ویژه ای در مراکز IT و شبکه های کامپیوتری دارند
LINUX
نسخه های لینوکس در دو بخش سرور و کلاینت قابل استفاده است که مراکز مهم , ارگانها و نهادهای نظامی وحساس از محصولات لینوکس در بخش سرور استفاده بیشتری نسبت به ماکروسافت می کنند بطوریکه برخی شرکت ها اقدام به تربیت متخصصین لینوکس در بحث شبکه کرده اند و رشد سرور های لینوکس در ISPها و مراکز حساس رو به افزایش است .در دنیا شرکت های متعددی در زمینه توسعه این سیستم عامل و نسخه های مختلف آن فعالیت می کنند که می توان نسخه های Redhat .Suse , mandriva ,Fedora, karamad (Iran) و نسخه های live (زنده) آن از قبیل knnopix .obunta , shabdix (Iran) را نام برد
CABLING
از این دوره می توان به عنوان ستون فقرات و اسکلت فیزیکی شبکه نام برد که بیشتر وقت متخصصین شبکه در فاز اجرائی به این مهم تلف می شود و متاسفانه متخصصین علمی و آکادمیک زیادی در ایران
وجود ندارد و در اکثر پروژه ها از متخصصین تجربی استفاده می شود که پشوانه محکم علمی وفنی گاها ندارند و روند پروژه ها در نتیجه و سرانجام کند پیش می رود و در فاز پشتیبانی و عیب یابی شبکه ها مشکلات عدیده ای گریبان گیر مدیران شبکه می شود
Cummunication
سیستمهای مخابراتی شامل سه جزء اصلی است:
یک فرستنده که اطلاعات را گرفته و آن را به سیگنال تبدیل میکند.
یک کانل مخابراتی که سیگنال را حمل میکند، و
یک گیرنده که سیگنال را میگیرد و آن را به اطلاعات قابل استفاده تبدیل میکند.به طور مثال دکلهای رادیویی در ارسالهای رادیویی یک فرستنده، فضای آزاد یک کانل مخابراتی و رادیو گیرندهاست. معمولاً سیستمهای مخابراتی دو طرفه هستند، و یک دستگاه واحد,نقش فرستنده وگیرنده را ایفا میکند(ترانسسیور).
مخابرات از طریق ارسال رادیویی را ارتباط پخشی مینامند زیرا بین یک فرستنده قوی وگیرندههای زیادی است.
== جامعه و مخابرات ==
مخابرات بخش مهمی از جامعه مدرن است. در سال ۲۰۰۶ تخمین زدهاند که سود سالانه صنعت مخابرات ۲/۱ تریلیون دلار است که جزو ۳٪ سود خالص جهان (نرخ تبادل اداری) قرار دارد.
شرکتها در سطح اقتصاد خرد از مخابرات، برای ایجاد امپراتوریهای جهانی استفاده کردهاند. این در مورد خرده فروشی شبکهای Amazon.com واضح است. اما طبق نظر ادوارد لنرت، حتی یک خرده فروش معمولی مثل [[وال-مارت]] نیز با استفاده از مخابرات بهتر در زیر ساختهایش به سود بیشتری در مقایسه با رقبایش دست پیدا کردهاست.
ارنس هندریک رولر و لئونارد ویورمان در سطح اقتصاد کلان ارتباط علّی را بین زیر ساختهای مناسب مخابراتی و رشد اقتصادی پیدا کردهاند. بعضیها ارتباطی را بین آنها بیان میکنند اما برخی عقیده دارند این ارتباط علّی نیست.
با توجه به مزایای اقتصادی زیر ساختهای مناسب مخابراتی، این نگرانی فزاینده در باره جدایی دیجیتالی وجود دارد. زیرا همه جمعیت جهان دسترسی برابری به سیستمهای مخابراتی ندارند.
یک تحقیق در سال ۲۰۰۳ توسط اتحادیه بین المللی مخابراتITU))) مشخص کرد که حدود یک سوم کشورها کمتر از ۱ اشتراک تلفن همراه برای هر ۲۰ نفر و یک سوم کشورها ۱ اشتراک خط ثابت برای هر ۲۰ نفر دارند.
در مورد دسترسی به اینترنت، تقریباً نیمی از کشورها ۱ از ۲۰ نفر امکانات اینترنت دارند.از این اطلاعات و اطلاعات آموزشی، سازمانITU توانست شاخصی را ایجاد کند که توانایی کلی شهروندان به دستیابی و استفاده از اطلاعات و تکنولوژی ارتباطات را مشخص کرد.
کشورهایی مانند سوئد، دانمارک و ایسلند با استفاده از این اطلاعات بالاترین رتبه را داشتند در حالیکه کشورهای آفریقایی مانند نیجر، بورکینا فاسو و مالی پایین تین رتبه را کسب کردند.
=== شبکههای کامپیوتری و اینترنت ===
در ۱۱ سپتامبر ۱۹۴۰ جرج استیبیتس(پدر کامپیوترهای دیجیتال)موفق شد با استفاده از ماشین تحریر معادلات پیچیدهای را در نیویورک بفرستد و جواب آن رادر کالجی در نیو هامپشیر دریافت کند.
این شیوه کامپیوترهای مرکزی تا دهه ۱۹۵۰ نیز محبوب بود.تا این که در دهه ۶۰ تحقیقات در مورد گزینش بستهای (ارسال دادهها به صورت بستههای مجزا) آغاز شد، این تکنولوژی به دادهها اجازه رفتن به کامپیترهای دیگر را میداد بدون اینکه از یک کامپوتر مرکزی عبور داده شود.در ۵ دسامبر ۱۹۶۹ ۴ گره(نقاط اتصال در شبکهها) به وجود آمد، این شبکه که مبنای به وجود آمدن ارپانت(آژانس پژوهشهای پیشرفته تحقیقاتی) شد، در سال ۱۹۸۱ شامل ۲۱۳ گره شبکهای شد.
توسعه ارپانت بر روی RFC Request for Comments )RFC) متنی که حاوی اطلاعاتی در باره استانداردهای مطرح شدهاست,و هر RFC مثل سریال نامبر برنامه unicمیباشد و قابل تغیر یا از بین بردن نیست.) متمرکز بود.( چون در حین تشکیل از همگان میخواستند که نظرات خود را در مورد آنها بدهند، به مدارک درخواست برای اعلامنظر یا (RFCs) معروف شدند.). در ۷ آوریل ۱۹۶۹ RFC۱ ساخته شد.این عمل مهم بود زیراکه آرپانت سرانجام در دیگر شبکهها ادغام شد و اینترنت را به وجود آورد و بسیاری از قراردادها که اکنون اینترنت بر آن استوار است توسط RFCها مشخص شدهاست.
در سپتامبر ۱۹۸۱, RFC۷۹۱، [[پروتکل اینترنت]](IPv۴)را و RFC۷۹۳
[[قرارداد کنترل انتقال]] را معرفی کرد و بدین گونه مجموعه قراردادهای اینترنت(غالبا شامل این دو) که اینترنت امروزی بر آن اساس است به وجود آمد.
اما تنها پیشرفتهای مهم حول RFC نبود.۲ قرارداد مهم برای [[شبکه محلی|شبکههای محلی]] در دهه ۷۰ به وجود آمد.اولاف سودربرم در ۲۹ اکتبر ۱۹۷۴ قرارداد حلقه رمزی را به ثبت رساند و قرارداد[[اترنت]] را رابرت متکالف و قرارداد ارتباطات انجمن ماشین آلات کامپیوتر را دیوید باگز نوشتند.
در 2008 ،برآورد شده است که 21.9 % مردم دنیا به اینترنت با سرعت بالا دسترسی دارند.در آمریکای شمالی 73.6%، در اقیانوسیه و استرالیا 59.5% و در اروپا 48.1%.در دسترسی به اینترنت های پر سرعت کشورهای ایسلند(26.7%)،کره جنوبی(25.4%)، هلند(25.3%) در جهان پیشرو می باشند.
بخشی از عملکرد اینترنت به خاطر پروتکل هاییست که ارتباط بین کامپیوتر ها و [[مسیریاب]]هارا تعیین می کنند.ماهیت شبکه های کامپیوتری دارای ساختار لایه به لایه است به طوری است که پروتکل های مجزا در میان انبوهی از پروتکل ها تقریبا به صورت مجزا اجرا می شوند.
این مساله به پروتکل های سطح پایین تر اجازه می دهد ،برای موقعیت شبکه مناسب باشند.
دوره های مخابرات
آشنایی با مخابرات پایه وسیگنالینگ و پروتکل
موبایل (شبکه مخابراتی سیار)
تنظیم مقرارت رادیویی
رادیو ماکس
شبکه های هوشمند(IN)
کابل و فیبر نوری
ماهواره
سوئیچینگ مقدماتی و پیشرفته و NGN
دیتا
دوره های GIS - GPS - LBS- CBC
نرم افزارهای تخصصی
سیستمهای ACCESS
سرویس ارزش افزوده (VAS
بهینه سازی شبکه و مدیریت عملکرد
امنیت شبکه های مخابراتی
رادار و سیستمهای مربوط به آن